پاییز آمد؛ از آنفلوانزا در امان بمانید!

معمولا فرارسیدن فصل پاییز با شیوع ابتلا به بیماری‌های ویروسی و عفونی همراه است. آيا مي‌دانيد كه راه‌هايي بسيار ساده، كاربردي و طبيعي براي افزايش قدرت بدن در برابر عوامل بيمازي‌زا وجود دارد و كافي است كه كمي سبك زندگي و خورد و خوراكمان را براي اين منظور تغيير دهيم؟ اگر نمي‌دانيد يا دوست داريد بدانيد كه اين تغييرات را از كجا و چطور شروع كنيد، بهتر است با صفحه تندرستي امروز همراه باشيد.

ماهي، بهترين است

گوشت ماهي حاوي نوعي ماده معدني بسيار مغذي به نام سلنيوم است كه مي‌تواند باعث افزايش توليد سيتوكين توسط گلبول‌هاي سفيد خوني شود. سيتوكين، پروتئيني است كه مي‌تواند به دفع ويروس‌هاي عامل ابتلا به آنفلوآنزا در بدن كمك كند و باعث افزايش قدرت سيستم دفاعي بدن شود.

به‌علاوه، ماهي‌هاي چرب مانند سالمون، قزل‌آلا، كيلكا و ساردين، حاوي مقادير مناسبي از اسيدهاي چرب امگا3 هستند و مي‌توانند با قوي‌تر كردن سيستم دفاعي بدن، باعث پيشگيري از ابتلا به بيماري‌هاي عفوني تنفسي مانند سرماخوردگي و آنفلوآنزا شوند.

گوشت قرمز بدون چربي را هم فراموش نكنيد

يكي از عوامل مؤثر در كاهش قدرت سيستم ايمني در بدن افراد گياهخوار، كاهش سطح «روي» بدن آنهاست. كمبود روي با تضعيف قدرت دفاعي بدن، منجر به افزايش شانس ابتلا به بيماري‌هاي ويروسي و عفوني مي‌شود.

حتي كمبود «روي» در حد متوسط هم احتمال ابتلاي فرد به بيماري‌هاي عفوني را تاحد قابل توجهي افزايش مي‌دهد. عنصر «روي» براي توليد گلبول‌هاي سفيد بدن و بالا بردن قدرت سيستم دفاعي از اهميت بسيار بالايي برخوردار است و از اين رو، متخصصان تأكيد بر مصرف انواع گوشت و خوراكي‌هايي با منابع حيواني براي تأمين روي كافي در بدن دارند.

بد نيست بدانيد كه مصرف حدود 90گرم گوشت قرمز بدون چربي در طول روز مي‌تواند 30درصد از نياز بدن به «روي» را تأمين كند. ماست، شير، غلات سبوس‌دار، گوشت ماكيان، مغزها و گوشت ماهي از ديگر منابع خوب دريافت «روي» محسوب مي‌شوند.

هر روز پياز و پرتقال بخوريد

يكي از ساده‌ترين راه‌هاي افزايش قدرت سيستم دفاعي بدن، مصرف خوراكي‌هاي حاوي ويتامين C است. ويتامين C جزو قوي‌ترين آنتي‌اكسيدان‌هاست كه با افزايش چشمگير قدرت سيستم ايمني بدن، جلوي ابتلا به بيماري‌هاي عفوني و ويروسي را تا حد قابل‌قبولي مي‌گيرد.

مهم‌ترين منابع ويتامين C، خوراكي‌هايي مانند پرتقال، گريپ‌فروت، ليموترش، پياز خام، فلفل دلمه‌اي و فلفل‌هاي سبز و تند هستند. از آنجا كه پاييز و زمستان فصل برداشت انواع مركبات است، بنابراين توصيه مي‌شود كه روزانه يكي‌دو عدد پرتقال يا يك ليوان آب مركبات را در برنامه غذايي خود داشته باشيد و حتما با تمام وعده‌هاي غذايي خود، پياز و فلفل دلمه‌اي خام بخوريد.

خانواده جو را دست‌كم نگيريد

جو كامل و جو دوسر جزو غلات حاوي بتاگلوكان هستند. محققان مي‌گويند كه بتاگلوكان، نوعي فيبر غذايي و آنتي‌اكسيدان است كه به‌عنوان يك عامل ضد‌ميكروبي در بدن عمل مي‌كند و باعث افزايش قدرت سيستم ايمني بدن مي‌شود.

از اين رو، افرادي كه به‌صورت منظم غلات حاوي جو و جو دوسر را در برنامه غذايي خود دارند، كمتر از ديگران بيمار مي‌شوند، زخم‌هايشان زودتر خوب مي‌شود و اگر دچار بيماري‌هاي عفوني شوند، قدرت عمل داروهاي آنتي‌بيوتيكي در بدن آنها افزايش مي‌يابد و درنتيجه، زودتر از حد معمول به بهبودي كامل مي‌رسند. به اين ترتيب، پيشنهاد ما به شما اين است كه در روزهاي پاييزي و زمستاني نان جو يا‌ آش و سوپ جو مصرف كنيد.

سيب‌زميني شيرين را هم در سبد غذاييتان بگنجانيد

بيشتر ما فكرش را هم نمي‌كنيم كه داشتن پوستي سالم مي‌تواند در افزايش قدرت سيستم دفاعي بدنمان نقش داشته باشد اما بهتر است بدانيد كه پوست سالم به‌عنوان نخستين سد دفاعي بدن از ورود عوامل باكتريايي و ويروسي بيماري‌زا به بدن جلوگيري مي‌كند.

همه ما براي داشتن پوستي سالم و قوي، به مقادير مناسبي از ويتامينA نياز داريم. ويتامينA به توليد بافت‌هاي به هم پيوسته در سطح پوست كمك بزرگي مي‌كند و به اين ترتيب، باعث بهبود عملكرد سيستم ايمني بدن در مراحل بعدي مبارزه با عوامل بيماري‌زا مي‌شود.

يكي از بهترين راه‌هاي افزايش سطح ويتامين A در بدن، مصرف خوراكي‌هاي حاوي بتاكاروتن است. اين ماده در بدن تبديل به ويتامينA مي‌شود. سيب‌زميني شيرين، بهترين منبع دريافت ويتامين A از بتاكاروتن به‌حساب مي‌آيد. هويج، طالبي و كدو تنبل هم از ديگر منابع خوب بتاكاروتن هستند.

چاي بنوشيد

يك خبر خوب براي طرفداران چاي اينكه بدن افرادي كه روزانه 5فنجان يا حدود 5/2 ليوان چاي سبز يا سياه تازه‌دم و رقيق مي‌نوشند، در برابر عوامل بيماري‌زا مقاوم‌تر از بدن افرادي است كه به نوشيدن ساير نوشيدني‌هاي گرم عادت دارند. ال‌تيانين، نوعي آمينواسيد مفيد موجود در چاي سبز و سياه است كه مي‌تواند با افزايش قدرت سيستم دفاعي بدن، تاحد زيادي باعث پيشگيري از ابتلا به بيماري‌هاي عفوني و ويروسي در فصل پاييز و زمستان ‌شود.

البته، متخصصان توصيه مي‌كنند كه براي بهره‌مند شدن از خواص چاي، آن را حدود 15تا 20دقيقه روي حرارت غيرمستقيم مانند بخار كتري يا سماور دم بندازيد و تا 30دقيقه پس از دم كشيدن هم چاي را مصرف كنيد.

از بوي سير نترسيد

خيلي‌ها از ترس بوي سير، دور مصرف آن را خط مي‌كشند درصورتي كه اين سبزي ريشه‌اي پرخاصيت، حاوي ماده‌اي به‌نام آليسين است كه مي‌تواند به‌خوبي با عفونت‌هاي باكتريايي در بدن بجنگد. آن گروه از افرادي كه عادت به مصرف مداوم سير دارند، دو‌سوم كمتر از افرادي كه سير نمي‌خورند، به بيماري‌هاي عفوني تنفسي مانند سرماخوردگي و آنفلوآنزا مبتلا مي‌شوند.

به‌علاوه، مصرف مداوم سير مي‌تواند به‌شدت باعث افزايش قدرت سيستم دفاعي بدن در برابر عوامل بيماري‌زاي ويروسي شود. پس از همين روزهاي اول پاييز شروع كرده و در غذاهاي خود از سير استفاده كنيد.