نكتههای زیبایی و مراقبتهای پوستی در دوران بارداری
برترین ها: تركیبات لوازم آرایشی، بهویژه در لوسیونها، كرمها و روغنها، میتوانند وارد جریان خون شده و بهطور پنهانی سلامت جنین را تهدید كنند. شاید لازم باشد همانطور كه مراقبتهای پوستی معمول خود را هنگام بارداری تغییر میدهید، محصولات آرایشی خود را نیز هنگام بارداری تغییر دهید، بهویژه اگر قصد دارید خودتان به نوزادتان شیر بدهید. خوشبختانه فراوردههای بسیاری وجود دارند كه تنها برای خانمهای باردار فرمولبندی و ساخته شدهاند و متناسب با نیازهای خاص پوست آنهاست و استفاده از آنها مشكلی برای خانمهای باردار ایجاد نخواهد كرد.
تركیباتی كه باید از مصرف آنها خودداری كرد
لایهبرداری نكنید
اسید سالسیلیك: این ماده چون به پاكسازی عمیق منافذ پوست و لایهبرداری آن كمك میكند، برای درمان برخی اختلالات پوستی مانند آكنه بهكار میرود. مصرف خوراكی با دوز بالای اسید سالسیلیك از علل ناهنجاریهای مادرزادی در جنین شناخته شده است. با این حال برخی از متخصصان ابراز داشتند، مصرف موضعی آن به مقدار كم در برخی محصولات خطری ایجاد نمیكند اما بهتر است در دوران بارداری حتی از مصرف موضعی اسید سالسیلیك بهویژه در لایهبردارهای پوست و بدن بپرهیزید. برای اینكه احتمال وجود هرگونه خطری را به صفر برسانید از بهكاربردن اسید بتاهیدروكسی (BHA) و اسید آلفاهیدروكسی (AHA) نیز خودداری كنید.
از شیمیاییها دور شوید
استفاده از مواد ارگانیك
از آنجایی كه تركیبات شیمیایی دیگری نیز هستند كه در محصولات زیباییای كه هرروز از آنها استفاده میكنید وجود دارند و میتوانند بهطور پنهانی به سلامت فرزندتان آسیب برسانند، شامپوها، لوسیونها، شویندههای بدن و لوازم آرایشی ارگانیك مجاز را انتخاب كنید. اگر از بیخطربودن محصولات مورد استفاده خود مطمئن نیستید، با متخصص زنان و زایمانتان درباره محصولاتی كه برای مصرف در دوران بارداری بیخطر هستند، مشورت كنید. دكتر شما میتواند محصولاتی را به شما توصیه كند كه برایتان بهترین انتخاب هستند.
راكوتان و آكوتان ممنوع
رتینوئید: رتنوئیدها از عناصر بسیار عالی در محصولات آرایشی ضدپیری و ضدچین و چروك هستند اما ثابت شده، دوز بالای ویتامین A برای جنین بسیار خطرناك است. ایزوتریتینوین، نوع خوراكی رتینول است كه در داروهایی مانند آكوتان كه مخصوص درمان آكنه تجویز میشود وجود دارد كه این داروها نیز سبب بهوجود آمدن ناهنجاریهای مادرزادی میشوند. در نوع موضعی آن (رتین A و رنووا) بروز مشكلاتی از این قبیل نشان داده نشده است اما بهتر است از مصرف محصولاتی كه حاوی این تركیبات هستند، بپرهیزید.
با ماسكهای بارداری چه كنیم؟
لک های پوستی
خانمها بهدلیل ازدیاد ایجاد ملانین (لكههای تیره) مستعد لكهای پوستی هستند و چون در دوران بارداری هورمونهای استروژن و پروژسترون زیادی تولید میشود، پوست برای ساختن سلولهای ملانینی بیشتر تحریك میشود. چنین لك پوستی ملاسما یا لك دوران بارداری است كه ماسك بارداری نیز نامیده میشود و ممكن است در 3 ماهه دوم تا سوم بارداری ایجاد شود. این شرایط سبب ایجاد لكههای قهوهای تیره روی گونهها، پیشانی و بالای لب میشوند. اشعههای UV نیز ملاسما را بدتر میكند. از یك كرم ضدآفتاب بیخطر استفاده كرده و برای جلوگیری از ظهور این لكههای تیره كمتر زیر آفتاب بمانید. در صورتی كه دچار این لكهها شدید از محصولات بیرنگكننده پوست استفاده نكنید. معمولا ملاسما پس از زایمان از بین میرود. در ضمن میتوانید برای از بینبردن آنها از كانسیلرها استفاده كنید.