این میوه که از آن به عنوان میوهای بهشتی یاد میشود از قدیم الایام مورد توجه اطباء بوده و خواص بیشماری برای انار در طب سنتی برشمرده اند که در زیر به آنها اشاره مینماییم:
آب شیرین انار برای رفع سینه درد و سرفه مفید است. نوع ترش آن نیز برای افرادی که طبیعت گرم دارند بسیار نافع است، انار سرشار از ویتامینهای A، B، C، E و انواع مختلف آهن و فلزات مفید است.
آب انار دارای قند “تانن” و ماده مفید دیگری به نام مانتین است که برای کبد خوب میباشد و موجب تصفیه کبد میگردد.
انار به دلیل داشتن مقادیر زیادی ویتامین A در رشد اطفال بسیار تاثیرگذار بوده و ویتامین B موجود در انار اعصاب را تقویت میکند. همچنین به علت دارا بودن مقادیری از ویتامین “بی ۶″ ضد استفراغ میباشد.
مصرف آب انار یا عصاره آن برای خانمهای باردار بسیار توصیه شده زیرا علاوه بر رفع “ویار” به دلیل غنای بالای این میوه از نظر ویتامینها، موجب رشد مناسب جنین میشود.
آب انار همچنین در درمان اسهال نیز موثر است. نوع جنگلی و خودروی آن که به “ناردان” معروف است کاربرد زیادی در درمان اسهال دارد. جوشانده انار در درمان زخم و ورم معده بسیار مؤثر است.
همچنین آب انار شیرین برای درمان یَرَقان تجویز میشود. نگاه داشتن آب انار ترش در دهان باعث از بین رفتن جوشهای دهانی و برفک میشود.
آب انار شیرین صفرا بُر بوده و معده و کبد را تقویت میکند و در درمان تبهای صفراوی و امراض جلدی مؤثر است و برای همین آب انار شیرین یا ترش را با پیه و شکر به هم میمالند و معجعونی تهیه میشود که برای مداوای امراض فوق بسیار مفید است.
آب انار، خاصه انار شیرین بدن را فربه و غذا را جوهرکشی نموده و به سبب رسیدن جوهر اغذیه به بدن شده و جرب و حکه (خارش بدن و مقعد و فرج) را رفع میکند.
آب انار باز کننده بول و مسامات پوست و جلادهنده رخسار و ملین طبع میباشد.
آب انار به علت داشتن پتاسیم و مگنیزیوم و دفع سموم و تعادل مایعات بدن بهخصوص خون نقش مهم ایفا میکند.
آب انار ضد سرماخوردگی است و به عنوان مفرح مصرف میشود و تقویت کننده قلب است. همچنین آب انار اشتها آور و بهتر است قبل از غذا مصرف شود.
مصرف انار در معالجه راشیتیسم (نرمی استخوان) و کمخونی و ضعف اعصاب مؤثر است و به بدن نیرو میبخشد. مصرف انار شیرین برای معالجه ضعف و لاغری شدید بسیار مفید است. خوردن آب انار از ابتلا به بیماری قند جلوگیری میکند. مضمه آب پخته انار موجب تقویت لثه میشود.
مخلوط آب انار و شکر و نشایسته و صمغ عربی و روغن بادام، بازکننده ادرار و تقویت کننده کلیه و مثانه و معالج سینه سرفه و آزار آن میباشد، مخلوط فوق را باید جوشاند و نیم گرم خورد.
آب انار ترش و شیرین حرارت معده و غلیان و فشار خون را فرو مینشاند و همچنین اثر مستی را برطرف و مضرات دخانیات را خنثی میکند.
آب انار برطرف کننده تشنگی شدید و رفع کننده التهاب افراد تبدار میباشد.
پوست ساقه و ریشه انار کشنده انگلهایی از قبیل کرم کدو میباشد. جوشانده پوست یا ریشه انار را برای دفع انواعی از کرم میتوان مصرف کرد و به این صورت که سه مرتبه در روز خورده میشود، البته باید ۲۴ ساعت آن را در آب خیس کرد. (انتخاب ریشه تر یا خشک تفاوت ندارد.)
جوشانده پوست و گل انار به علت داشتن تانن قابض است و در موارد اسهال خونی و خونریزیهای شدید استعمال میشود. همچنین دانه خشک کرده انار قابض بوده و در اسهال حاد به کار میآید.
جوشانده پوست انار برای برطرف ساختن ورم لوزتین، مکث زبان کوچک، سستی لثه و مجرای تنفس مفید است. (بهصورت غرغره ۳۰ تا ۶۰ گرم در یک لیتر آب)
آب انار ترش زخم داخل بینی، گوشت اضافی زخمها و درد گوش را معالجه میکند، به این منظور باید انار ترش را بجوشانند تا غلیظ شود با کمی عسل مخلوط کرد و سپس به زخم بینی یا گوشت زیادی یا اطراف گوشی که درد میکند بمالند.
گل انار اسهال ساده را برطرف میکند، برای این منظور باید گل انار را به صورت جوشانده یا دم کرده تهیه نمود و مانند چای با کمی شکر روزی سه فنجان میل کرد.
مصرف و دم کرده یا جوشانده برگ انار به صورت چای ضد استفراغ، اشتهاآور و مقوی معده است.
درد نیمه سر (میگرن) با خوردن دم کرده یا جوشانده برگ درخت انار درمان میشود. مصرف دم کرده یا جوشانده برگ انار مانند چای، کمخونی، ضعف شدید پس از بیماریها و خستگی شدید را برطرف میسازد.
سورمه سائیده انار پخته برای جلوگیری از ریزش آب چشم مفید است.
سائیده انار و مازو برای برطرف کردن و باز کردن خلط خشک شده در سینه و دفع زخم سفلیس بسیار مفید است.
گل انار جهت درمان خونریزی لثه و زخم دندان و ورم بیضه (باد فتق) مفید است.
برای درمان استفراغ میتوان از آب انار استفاده کرد.
پخته و خمیر گل انار همراه با کمی استراحت برای درمان کفش زدگی و ترک پا بسیار مفید است.