روش های علمی برای از بین بردن موهای زائد
ميگويند ماشين از آن چيزهايي است که هم داشتنش مصيبت است، هم نداشتنش. مو هم مثل ماشين؛ کم بودنش دردسر است و زياد بودنش دردسر. بايد هميشه به اندازه باشد و به اندازه رشد کند. اما اين اندازه را چه کسي تعيين ميکند: ما يا مو؟! آقايان معمولاً از کمپشت شدن و ريزش موهايشان گله ميکنند و خانمها برعکس؛ بيشترشان از زياد شدن موهايشان و موهاي زايدشان مينالند. موي زايد، بيشتر يک مشکل زنانه است تا مردانه؛ هرچند که مردان هم گهگاه به اين مشکل دچار ميشوند. ميدانيد؟ موهاي زايد، مهمانهاي ناخواندهاي هستند که بيدعوت و بدموقع ميآيند اما به هر حال، براي دک کردن سرسختترين مهمانهاي ناخوانده هم روشهايي وجود دارد. شما نميخواهيد با اين روشها آشنا شويد؟
»به هر مويي نميگويند زايد
موهاي زايد، هميشه و همه جا رشد نميکنند. در نواحي خاصي به وجود ميآيند، ميمانند و در همان نواحي هم رشد ميکنند. کدام نواحي؟ نواحي خاصي که معمولاً انتطار ميرود آقايان در آن جاها مو داشته باشند، نه خانمها. کجاها؟ چانه، روي لب بالايي، گونهها، سينهها، شکم و ران پا. اما به هر مويي که در اين نواحي ببينيد، نميتوانيد بگوييد موي زايد. موهاي زايد، تيره و ضخيمند و با آن موهاي نازک و ظريفي که ممکن است در سرتاسر بدن پخش باشند، فرق دارند. اين موهاي نازک و ظريف را در خيلي از خانمها ممکن است ببينيد؛ در بعضيها بيشتر و در بعضيها کمتر، و البته هيچ ربطي هم به موهاي زايد ندارد.
نه، تو تنها نيستي
مشکل پرمويي يا موي زايد، همان طور که از اسمش برميآيد، يعني رشد زيادي موها يا وجود موهاي زايد. مشکل نادري هم نيست. حتي ميشود گفت نسبتاً شايع است. مثلاً در کشوري مانند انگلستان 18 درصد از خانمها از رشد موهاي زايد در ناحيه سينه شکايت دارند. 28 درصد از خانمهاي انگليسي از پرمويي در صورت مينالند و 35 درصدشان از پرمويي در شکم. نزيک به70 درصدشان هم از وجود موهاي زايد در پاهايشان رنج ميبرند. ميبينيد؟ شيوعش اصلاً کم نيست.
»از کجا ميآيد اين موي زياد؟
موي زايد در تمام خانمها يک علت اصلي و اساسي دارد: افزايش سطح هورمونهاي مردانه! لابد ميپرسيد پس چرا بعضي خانمها موي زايد دارند و بعضي ندارند؟ جوابش ساده است: خانمهايي که موي زايد دارند، هورمونهاي مردانهشان بيشتر است. حالا احتمالاً ميپرسيد: خب، چرا هورمونهاي مردانه در خون بعضي از خانمها بيشتر است؟ اين هم جوابش ساده است: افزايش هورمونهاي مردانه در خانمها معمولاً در برخي بيماريها اتفاق ميافتد، مثلاً بيماري تخمدان پر از کيست يا همان PCO، تومور تخمدان و تومور غدد فوق کليوي. اما خانمهايي هم هستند که وقتي آزمايش خون ميدهند، پزشکشان به آنها ميگويد که سطح هورمونهاي مردانه در خونشان طبيعي است، ولي باز هم با موي زايد دست به گريبانند. آنها ديگر چرا؟ علتش معمولاً اين است که آنها حساسيت پوستشان نسبت به هورمونهاي مردانه، بيشتر از حد طبيعي است. داروهايي هم وجود دارند که منجر به پديد آمدن موهاي زايد ميشوند. قرصهاي جلوگيري از بارداري، کورتونها و هورمونها جزء همين داروها هستند. ژنتيک، مطابق معمول، بيتأثير نيست و اغلب پزشکان، ريشههاي وراثتي را هم در بروز اين مشکل، مؤثر ميدانند. اگر جستجو کنيد، ميبينيد که معمولاً مادر، خواهر، عمه يا خاله بيمار هم از همين مشکل رنج ميبرند. البته سن خانمها هرچه بالاتر ميرود، احتمال ايجاد موهاي زايد در بدنشان بيشتر ميشود.
»سلام، دکتر!
هروقت که احساس کرديد در صورت يا بدنتان با افزايش ناگهاني و چشمگير رشد موها مواجه شدهايد، حتماً به دنبال علت بگرديد و از پزشکتان کمک بخواهيد. اگر به هر دليلي نظم عادتهاي ماهانهتان به هم خورد، يا اگر احساس کرديد که صدايتان دارد هر روز بمتر و بمتر ميشود، حتماً به پزشک مراجعه کنيد. ممکن است ريشه همه اين مشکلات، يک چيز باشد.
»تو را از ريشه خواهم کند يک روز
براي مقابله با موهاي زايد، قبل از هر کار ديگري، اگر اضافهوزن داريد حتماً وزن کم کنيد. با کاهش وزن، ميزان هورمونهاي مردانه در خونتان پايين ميآيد و جلوي رشد موهاي زايدتان گرفته ميشود. اما از اين حرفها که بگذريم، با اين مهمانهاي ناخوانده به شيوههاي ديگري هم ميشود برخورد کرد: اگر پرمويي شما از نوع خفيف است و پزشکتان هم اين اطمينان را به شما داده که با يک مشکل هورموني جدي مواجه نيستيد، ميتوانيد کلاً از درمان صرفنظر کنيد؛ چراکه هيچ خطري تهديدتان نميکند. ولي اگر از به خطر افتادن زيباييتان ترس داريد، ميتوانيد برويد سراغ درمانهاي موضعي؛ و اگر درمانهاي موضعي هم به کارتان نيامد، از داروها کمک بگيريد. مهمترين داروهايي که در چنين مواردي تجويز ميشوند، عبارتند از: سيپروترون استات و اسپيرونولاکتون. مهمترين روشهاي درمان موضعي هم عبارتند از: تراشيدن مو، استفاده از موبر، چسبهاي سفيدکننده، بند انداختن و استفاده از موم، الکتروليز و ليزر.
»داروهاي ضد مردانه
داروهايي وجود دارند که تأثير هورمونهاي مردانه را در بدن کاهش ميدهند. البته بين 3 تا 6 ماه طول ميکشد تا اين داروها اثر کنند. ضمن اينکه، اين داروها در کاهش رشد موهاي زايد جديدتان هم مؤثرند. يعني براي رفع موهاي زائد قبليتان نميتوانند کار چنداني انجام بدهند. داروي خاصي نيز وجود دارد که مشخصاً براي کم کردن رشد موهاي زايد صورت، ساخته شده است. اين دارو به شکل کِرِم عرضه و روي صورت و چانه ماليده ميشود. اين کِرِم بين 4 تا 8 هفته پس از مصرف اثر ميکند، هرچند که گهگاه ممکن است مدت زمان بيشتري طول بکشد.
دو داروي خوراکي هم داريم که هر دو جلوي تأثير هورمونهاي مردانه را ميگيرند:
1ـ سيپروترون استات که گهگاه با قرصهاي ضد بارداري ديان و به صورت توأم، تجويز ميشود.
2ـ اسپيرونولاکتون که آن هم معمولاً با يک قرص ضد بارداري همراه ميشود تا جلوي قاعدگيهاي نامنظم، که يکي از عوارض همين دارو است، گرفته شود.
به دليل عوارض دارويي، به خانمهايي که از اين دو دارو استفاده ميکنند، اکيداً توصيه ميشود که در حين مصرف آنها باردار نشوند؛ چراکه در غير اين صورت، عوارض خطرناکي به جنينشان تحميل خواهد شد.
»تراشيدن مو
قديميترين، ارزانترين و بيخطرترين راه براي خلاص شدن از شر موهاي زايد، همين راه است، اما ديگر انتظار نداشته باشيد که بگوييم مؤثرترين شيوه هم همين شيوه است. نه، اصلاً!
تراشيدن مو تقريباً هميشه مقداري از مو را روي صورت يا بدنتان باقي ميگذارد، مگر اينکه هر روز، دوباره و چندباره اين کار را تکرار کنيد، که البته اين تکرار هم چندان بيخطر نيست. چون احتمال دارد تحريکپذيري پوستتان زياد شود. اما به هر حال، اگر چنين اتفاقي برايتان افتاد، کرم هيدروکورتيزون يک درصد را فراموش نکنيد. واقعاً مؤثر است. از اين کرم البته بايد براي مدتي کوتاه، اما به طور مرتب استفاده کرد تا خوب اثر کند.
و يک نکته ديگر درباره تراشيدن مو اينکه، برخلاف نظر عامه مردم، تراشيدن مو هيچ تأثيري روي سرعت رشد مو ندارد. و آخرين نکته هم اينکه، آمارها نشان ميدهند اغلب خانمها در نقاط مختلف دنيا از اين روش، چندان استقبال نميکنند؛ چراکه معمولاً استفاده مکرر از اين روش، اثر روحي مطلوبي در پي ندارد.
»موبر
استفاده از موبر هم مفيد است. مثلاً ميتوانيد از کِرِمهاي موبر استفاده کنيد. خوبي کرمهاي موبر اين است که مو را از ريشه درميآورند و هيچ چيزي باقي نميگذارند. بديشان هم اين است که پوست را تحريک ميکنند. براي اينکه مطمئن شويد پوستتان به اين کرمها حساس است يا نه، ميتوانيد کمي از آن را به قسمت داخلي مچ دستتان بماليد. بعدش، يک روز صبر کنيد و نتيجهاش را ببينيد. اگر واکنش شديدي در مچ دستتان مشاهده نکرديد، ميتوانيد با خيال آسوده از آن کرم استفاده کنيد.
»چسب سفيدکننده
چسب سفيدکننده را به پوستتان بچسبانيد و بگذاريد 10 دقيقه در محل باقي بماند. سپس آن را در جهتي که روي بسته نشان داده شده، از پوستتان جدا کنيد. البته اين نوع چسبها هم ممکن است پوست شما را تحريک کنند.
»بند انداختن و استفاده از موم
اين دو روش هم البته پوست را تحريک ميکنند. ضمن اينکه باعث ميشوند سرعت رشد مو بيشتر شود چراکه بند انداختن و استفاده از موم، هر دو موجب افزايش جريان خون فوليکولهاي مو ميشوند. خلاصه اينکه، اين دو روش به دليل اينکه منجر به واکنش حساسيتي شديد و افزايش سرعت رشد مو ميشوند، چندان توصيه نمي شود