خواص درمانی انار در طب نوین
مصرف انار غیر از جنبه خوراکی آن، از دیدگاه دارویی و اثرات درمانی نیز قابل ملاحظه است. این میوه دارای مواد شیمیایی بسیاری است که در مبارزه با تصلب شرائین، آماس سرطان و همچنین در کند کردن واکنشهای پیر شدن سلولها Cellular aging process مؤثر میباشد.
برخی مواد شیمیایی موجود در این میوه عبارت است از:
Pelletierine, Methylisopelletierine, Usopelletierine, Pseudopelletierine
در طول دو دهه گذشته پژوهشگران ثابت کرده اند که متابولیتهای مضر فرعی حاصل از اکسیداسیون که نتیجه واکنشهای طبیعی بدن هستند و به وسیله مصرف چربیهای اکسید شده مواد غذایی ایجاد میشوند، در گسترش تصلب شرائین و در واکنشهای پیر شدن سلولها و سرطان شرکت دارند.
اکنون مدارکی در دست است که بیان میدارد آنتی اکسیدانها (مواد شیمیایی که از اکسیداسیون جلوگیری میکند) میتواند با ممانعت از تشکیل این مواد مضر، مفید واقع شوند.
روغن دانه انار (Pomegranate seed oil) ممانعت کننده قوی آنزیمهای ایجاد کننده آماس و دارای مقادیر فراوانی از یک اسید چرب یگانه به نام Punicic acid میباشد. که در روغن دانه انار منحصر به فرد است.
مطالعات نشان میدهد آب انار تخمیر نشده و خاصیت آنتی اکسیدانی بیشتری نسبت به انگور دارد. البته دانشمندان خاطر نشان کرده اند که اثرات درمانی آب انار یا روغن دانه آن تنها از مصرف مرتب آنها در زمان طولانی بهدست میآید.
در مطالعه دیگری که در رابطه با فواید درمانی انار بر روی موشها و انسان انجام شد، مشخص گردید آب انار میتواند به کاهش برخی فاکتورهای اصلی ریسک بیماریهای قلبی کمک کند.
آبمیوه انار اکسیداسیون کلسترول بد (LDL) را نیز کاهش میدهد، مرحلهای که سبب میشود ذرات کلسترول به دیوارههای سرخرگ بچسبد که خود میتواند منجر به بیماری قلبی شود.
دکتر Adel A.Kader که در زمینه مواد شیمیایی تحقیق کرده است. بر اساس نتایج به دست آمده ظرفیت آنتی اکسیدانی ۱۰۰ میلی لیتر آب انار را تا ۳ برابر همان میزان شراب قرمز و چای سبز برآورد میکند و این بواسطه مقدار بیشتر “پلی فنلها” در انار است.
دانشمندان نشان دادند پلی فنلهای دانه انار با خاصیت آنتی اکسیدانی قوی اثرات قلبی-عروقی و همچنین خواص ضد التهاب دارند. اگر آب انار به مدت طولانی مصرف شود آنتی اکسیدانهای موجود در آن میتوانند با سرطان مبارزه کرده، همچنین از سخت شدن Arteries جلوگیری کنند.
در انگلستان محققین در حال مطالعه تولید یک آنتی ویروس از انار هستند که بتواند با ویروس HIV مقابله کند.
مطالعه دیگری در هند در مورد فعالیتهای ضد میکروبی دانههای انار نشان داده است این دانه ها دارای فعالیت قوی ضد میکروبی در مقابل میکرو ارگانیسمهای مانند “باسیلوس، سوبتلیس، اشریشتاکلی و ساکارومیسس سرویسسه” هستند.
درمجموع بر اثر تحقیقاتی که بالای میوه انار صورت گرفته است میتوان گفت انار به علت دارا بودن تعدادی از مواد شیمیایی، در صورت مصرف دراز مدت میتواند در درمان بیماریهای قلبی-عروقی، تصلب شرائین، آماس، سرطان، التهاب و همچنین کند کردن پیری سلولها و کاهش عوارض یائسگی و … مؤثر باشد.